Αλλεργίες: Συμπτώματα, τύποι αλλεργιών και τρόποι αντιμετώπισής τους

Αλλεργίες: Συμπτώματα, τύποι αλλεργιών και τρόποι αντιμετώπισής τους

Αλλεργίες: Συμπτώματα, τύποι αλλεργιών και τρόποι αντιμετώπισής τους 794 526 Esoptron Insider

Οι αλλεργίες είναι πολύ συχνές και επηρεάζουν 1 στους 4 ανθρώπους. Έτσι είναι από τα πιο συχνά και δαπανηρά προβλήματα υγείας ιδιαίτερα στα ανεπτυγμένα κράτη. Όμως τι ακριβώς είναι η αλλεργία; Αλλεργία χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου που προκαλεί έντονη αντίδραση ενάντια σε συνήθως αβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στο φυσικό μας περιβάλλον. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα. Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για την αλλεργία δεν είναι γνωστοί, αλλά σίγουρα σημαντικοί είναι οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ατοπικοί χαρακτηρίζονται οι άνθρωποι με τάση να υποφέρουν από αλλεργικές παθήσεις.

Αλλεργία μπορεί να προκαλείται από μεσολάβηση αντισωμάτων ή κυττάρων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το αντίσωμα που είναι υπεύθυνο για την αλλεργική αντίδραση ανήκει στην κατηγορία IgE. Οι πιο συνήθεις οργανικές εκδηλώσεις των αλλεργιών είναι 1) η φλεγμονή, 2) η αγγειοδιαστολή 3) η ερυθρότητα 4) πόνος

 

Οι αλλεργίες, ανάλογα με τα συμπτώματα, διαιρούνται σε δερματικές αλλεργίες (όπως η κνίδωση ή αλλιώς αγγειοδερματικό οίδημα, η αλλεργική δερματίτιδα ή έκζεμα αλλεργικής βάσης, κλπ.), αλλεργίες του αναπνευστικού (όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, κλπ), του οφθαλμού (όπως η επιπεπιφυκίτιδα), οι αλλεργίες του γαστρεντερικού και οι οξείες αλλεργικές αντιδράσεις που συνοδεύονται από δερματικές και άλλες αντιδράσεις (όπως το αναφυλακτικό επεισόδιο και το αλλεργικό σοκ). Επίσης, στις κατηγορίες των αλλεργιών, εντάσσουμε και τις εξειδικευμένου τύπου αλλεργίες, τις οποίες δύναται ο κάθε άνθρωπος να εμφανίζει συχνά ή να έχει εμφανίζει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του και είναι ξεχωριστές και διαφορετικές για τον κάθε άνθρωπο, ξεχωριστά, όπως π.χ. οι αλλεργίες που προκαλούνται από συγκεκριμένα τρόφιμα, φάρμακα, παράσιτα (ακάρεα) και έντομα (υμενόπτερα, μέλισσες, σφήκες, κλπ).

 

 

 

Ως προς τη διάγνωση των αλλεργιών, τα δερματικά τεστ βοηθούν να εντοπιστεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και να βρεθεί η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση. Κατά τις δερματικές δοκιμασίες χρησιμοποιούνται διαλύματα αλλεργιογονικών ουσιών, όπως γύρη αγρωστωδών, θαμνοειδών, δένδρων, επιθήλια ζώων (γάτα, σκύλος) και ακάρεα οικιακής σκόνης. Κατά περίπτωση, χρησιμοποιούνται και διαλύματα αλλεργιογονικών τροφών όπως είναι οι φράουλες, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή και τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α. . Οι δερματικές δοκιμασίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και αξιόπιστες εξετάσεις και μπορούν να εντοπίσουν αποτελεσματικά το σύνολο των υπεύθυνων αλλεργιογόνων. Επιπρόσθετα, ο εργαστηριακός έλεγχος των ειδικών ΙgΕ αντισωμάτων (RAST) στο αίμα των αλλεργικών ατόμων βοηθάει σημαντικά στη διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων.

Ως προς την αντιμετώπιση και τη θεραπεία των αλλεργιών, οι γιατρό εστιάζονται σε τρεις στρατηγικές:

  1. Tην αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, όπου αυτό είναι δυνατόν. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η απομάκρυνση του υπεύθυνου ζώου (π.χ. γάτα). τη φαρμακευτική θεραπεία των αλλεργικών παθήσεων. Υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα θεραπευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της αλλεργικής νόσου.
  2. Τα νεότερα αντισταμινικά φάρμακα -όπως η σετιριζίνη, η δεσλοραταδίνη και η μπιλαστίνη- αποτελούν φάρμακα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και ιδιαίτερα της κνίδωσης και της αλλεργικής ρινοεπιπεφυκίτιδας. Τα εισπνεόμενα αντισταμινικά και κορτικοειδή αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας των αναπνευστικών αλλεργοπαθειών και φέρνουν επαναστατική βελτίωση στην αντιμετώπιση του αλλεργικού άσθματος. Στη θεραπεία των ιδίων παθήσεων προστέθηκαν πρόσφατα, και σημειώνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα αντιλευκοτριενικά φάρμακα.
  3. Η ειδική αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργικών παθήσεων γίνεται με την ειδική ανοσοθεραπεία και τη χρήση των αντιαλλεργικών εμβολίων. Το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 95% κι εξασφαλίζει στον ασθενή ουσιαστικό περιορισμό ή απαλλαγή από τα συμπτώματα της αλλεργίας ή/και από την ανάγκη λήψης φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή χρήση των σύγχρονων αντιαλλεργικών θεραπειών μπορεί να βοηθήσει τους αλλεργικούς να απαλλαγούν από τα συμπτώματα και να έχουν καλή ποιότητα ζωής.

Επιπλέον όμως, υπάρχουν και πολλοί ασθενείς με αλλεργικές παθήσεις που έχουν παρατηρήσει σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους με τις εναλλακτικές θεραπείες που παρέχει η ολιστική και εναλλακτική προσέγγιση στην Ιατρική και η φυσική Φαρμακευτική (»Φαρμακείο της Φύσης). Αξίζει να συμπληρώσουμε όμως, ότι αυτές οι θεραπείες δρουν απλά συμπληρωματικά και ΔΕΝ υποκαθιστούν ΟΥΤΕ αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τις κλασσικές θεραπείες και σχήματα αντιμετώπισής τους που προσφέρει η Κλασσική Ιατρική. Οι συμπληρωματικές αυτές εναλλακτικές και ολιστικές θεραπείες των αλλεργιών, γίνονται αρκετά αποτελεσματικές όταν ενισχύονται από άλλους φυσικούς παράγοντες ενδυνάμωσης και αποτοξίνωσης του οργανισμού (φυσικές πηγές ενέργειας όπως πχ. φως, συμπληρώματα διατροφής, μαγνητισμός, ηλεκτροθεραπεία/γαλβανικά ρεύματα, κλπ). Ένα ακόμα παράδειγμα εναλλακτικής και ολιστικής θεραπείας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ασθενών με διάφορες αλλεργίες, είναι ο Βελονισμός, ενώ ταυτόχρονα με ο ασθενείς προτείνεται να ακολουθεί μια ειδική δίαιτα (σε συνδυασμό με τον Βελονισμό) που δεν συμπεριλαμβάνει ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ,  ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΟΙΚΟΥ: »Αλλεργίες Πως να τις αντιμετωπίσετε με φυσικά μέσα» https://esoptron.gr/product/%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%89%cf%80%ce%af%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%bc/

 

 

 

Ονοματεπώνυμο *

Το Email σου *

Το μήνυμά σου

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου

Ονοματεπώνυμο *

Το Email σου *

Το μήνυμά σου

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου